Bogojina

Župnijska cerkev Gospodovega vnebohoda - Plečnikova cerkev

Cerkev v Bogojini je ena zanimivejših arhitektur 20. st. in najbolj znamenito svetišče Pomurja. V Plečnikovi mojstrovini v Bogojini občutite atmosfero miru, spokojnosti in zbranosti.

Nova cerkev je bila postavljena v letih 1924–1927, pravokotno ob stranico starejše enoladijske baročne cerkve z romansko osnovo. Ob stari glavni vhod je avtor postavil dominanten valjast stolp, zvonik z značilnimi plečnikovskimi likovnimi oblikami. Na vrhu valja je razgledna terasa in na njenem robu dodaten stolpič, ki se ponovi ob zaključku stare cerkve. Nad vhodnim pročeljem kraljuje na preprostem stebru Kristusov kip. Na severni in južni strani ladijski dvoranski prostor poudarjajo strnjene arkade. Plečnik je upošteval pokrajinsko stavbarsko tradicijo ter uporabil sestavine starokrščanske arhitekture (kamniti stebri, lesen raven strop). Posebnost cerkve je tudi strop, sestavljen iz okroglih tramov in desk. Nanj je Plečnik obesil izdelke prekmurskih lončarjev.

Namig

Prižnica, krstilnik in kamnita obhajilna miza so dela, ki so jih v bogojinski cerkvi opravili že po Plečnikovi smrti in sodijo med zadnja arhitektova dela.

Podatki za stik

Bogojina 147
9222 Bogojina

Delovni čas

08:00 - 17:00