Radweg

Pot užitka

Za Pot užitka velja latinski izrek »Carpe diem!« (Užij dan!), saj vam bo 39 km dolga kolesarska pot popestrila dan ter ga spremenila v užitek in sprostitev.

Route
Asphalt
Länge
36 km
Anstieg
154 m
Straße
100 %
Schwierigkeitsgrad
2 / 5

Wegbeschreibung

Namenjena je razvajanju celotne družine ali skupine prijateljev na prijetnem celodnevnem kolesarskem izletu. Kolesarska dogodivščina se začne v Murski Soboti, od koder najprej odkolesarite do Markišavcev, kjer boste navdušeni vsi ljubitelji domačih mesnih dobrot. Priporočamo obisk šunkarne, kjer so znani kot zaščitniki blagovne znamke Diši po Prekmurju. Od tam kolesarite naprej do Polane, kjer priporočamo kulinarično razvajanje v znanem bližnjem gostišču, ki ga ne morete zgrešiti, saj tam gnezdijo tudi štorklje. Mimo Černelavcev vas pot pripelje v vas Krog, do reke Mure. Vožnjo nadaljujte do Bakovcev, kjer se lahko popeljete z brodom ali si privoščite oddih ob Muri, lahko pa se tudi okrepčate v tradicionalni domači gostilni. Nato kolesarite naprej do Rakičana, do letališča. Pogumnejši lahko izberete prav posebno doživetje in si pokrajino ogledate iz ptičje perspektive. Pot nadaljujte do mogočnega dvorca s konjušnico, kjer je na voljo tudi ježa konj. Dvorec obdaja dobro ohranjen angleški park, ki je prava sprostitev za telo in duha. Po počitku pot nadaljujte proti Noršincem in naprej do Tešanovcev, kjer se lahko prepustite čokoladnim okusom v prav posebni čokoladnici. Nato se odpeljite do turističnega kraja Moravske Toplice. Obiščite tamkajšnji TIC - kolesarsko info točko; tu boste prejeli vse informacije, ki vas bodo zanimale. Če se boste odločili za sprostitev, so pravi naslov bližnje terme, kjer se lahko razvajate ob kopanju v termalni vodi ali pa se prepustite uživanju v wellnessu. Priporočamo tudi obisk evangeličanske cerkve v središču vasi. Po kolesarski poti se odpravite naprej do Martjancev in si v gotski cerkvici oglejte freske Janeza Akvile. Pot se zaključi v Murski Soboti.

Pot je primerna za družinski oziroma skupinski kolesarski izlet. Ob poti lahko odkrivate kulinarične zaklade pri različnih ponudnikih dobre domače hrane.

Označeno krožno pot najdete na rekreacijski karti Carpe diem - užij dan, kjer so dodatno predstavljene tudi pohodniške in kolesarske poti v okolici Moravskih Toplic.